У головній синагозі Буковини встановили унікальні вітражі, які створив художник Анатолій Федірко

У головній синагозі Буковини встановили два вітражі. Їх створив чернівецький художник Анатолій Федірко. 12 зображень на вітражі символізують "12 поколінь Ізраїлевих".

Про це в коментарі Суспільному Буковина сказав головний рабин Менахем Мендель Гліцнштейн.

За його словами, роботи над вітражем тривали більше як рік. Спочатку шукали майстра для виготовлення вітражу в Ізраїлі, проте вирішили замовити роботу в чернівецького художника Анатолія Федірка. Раніше він створив вітражі для відновленої синагоги в Садгорі.

Два круглі вікна з вітражами мають два метри у діаметрі. На кожному з вікон є по шість круглих зображень. Вони символізують "коліна Ізраїлю".

"12 колін Ізраїлю" — вірування євреїв про походження племен Ізраїлю. Йдеться про поділ на 12 племен, які походять від 12 синів праотця Якова.

Фото Менахема Менделя Гліценштейна у Facebook
Головний рабин Буковини Менахем Мендл Гліцнштейн. Фото: Суспільне Буковина

Головний рабин каже, що для синагог поширене оздоблення вітражами з цією символікою. За свідченнями вірян та за фото, єврейська громада визначила, що у цій синагозі раніше були вітражі. Будівлі понад 90 років. У радянський час приміщення переобладнали під завод. Десять років тому синагогу на вулиці Садовського відремонтували та освятили.

Символи колін Ізраїлю. В головній синагозі Буковини встановили вітражі. Фото: Суспільне Буковина
Символи колін Ізраїлю. В головній синагозі Буковини встановили вітражі. Фото: Суспільне Буковина

Символ коліна Юди — це корона, оскільки з цього покоління вийшли багато царів, зокрема цар Давид. Коліно Завулона символізує корабель на вітражі, а Дана — терези, каже головний рабин. З роду "Дана" походять багато суддів.

Символи колін Ізраїлю. В головній синагозі Буковини встановили вітражіСуспільне Буковина
Одне з вітражних вікон

Анатолій Федірко (1958) — чернівецький художник-супрематист. Автор багатьох інсталяцій у Чернівцях, зокрема вони встановлені на стіні книгарні "Букініст", біля Целанівського центру та у сквері на площі Філармонії.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації