У Чернівцях відкрилась унікальна виставка настінних тарілок та горнят середини ХІХ ст. - 30-х років ХХ ст. з приватних зібрань клубу "Колекціонер Буковини" (ФОТО)

1 з 11

НАШІ СТАРОЖИНОСТІ /

У Центрі культури “Вернісаж” у Чернівцях відкрилась унікальна експозиція «На світло», де на власні очі буковинці та гості нашого краю зможуть побачити понад 500 розписаних різними техніками тарелей, горняток та іншого фарфорового посуду. Колекціонери збирали свої надбання понад 30 років, що стало дуже клопіткою роботою.

Організатори виставки кажуть, що подібна експозиція відкривається вперше в Чернівцях, на Буковині, а, можливо, і загалом в Україні.

Унікальність її полягає в тому, що виставка налічує біля 500 тарілок та понад 100 горнят середини ХІХ ст. - 30-х років ХХ ст. з рідкісними напрямками сюжетних зображень різних виробників того часу: Австро-Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії, Польщі та України.

Цікавим буде зазирнути через століття минулого та відчути особливості елементів побуту наших краян тих часів. Речі з минувшини, вони особливі, досить часто навіть просякнуті якоюсь магією, прихованою історією та таємницею.

Майстерно, зі смаком оформлені тарелі, горнятка, інший посуд та декоративні вироби вражають своєю красою і естетикою. Серед є ті, що призначались для утилітарного використання, власне столовий посуд, а також ті, що слугували елементами оздоблення.

Варто сказати, що такий антикваріат ціниться та має високу ціну.

На жаль, справжніх колекціонерів антикваріату, які справді знаються на особливостях предметів та мають солідні і офіційно зареєстровані колекції, залишилося зовсім небагато. Наприклад, у Чернівцях їх всього кілька чоловік. Тому чудово, що кожна така колекція відповідно описана та систематизована у спеціальні їх каталоги.

Трохи історії: Вже в 4 столітті китайці користувались тарілками. В Європі тарілки з’явились лише в 12 столітті – тільки для прикраси столів в королівських палацах. А в 18 столітті, так і не дізнавшись секрету китайців, європейці винайшли свій фарфор. Дуже швидко почали працювати заводи і порцелянова тарілка стала звичайним посудом. За величиною та формою тарілки бувають: глибокі, мілкі столові, круглі закусочні мілкі, мілкі для пиріжків та десертні. Подавати кожному за столом окрему тарілку вперше здогадався кардинал Джуліо Мазаріні, італієць за походженням.

Степан КАРАЧКО, краєзнавець
Фото автора

Організатори запрошують охочих відвідати цю історичну цікаву подію з 12 по 27 лютого 2021 року в Центрі культури "Вернісаж" по вул. І. Франка,15.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації