Пізнаючи себе: Як чернівецькі митці допомагають зрозуміти багатоплановість свого міста через аудіальні проєкти

Для більшості місто Чернівці – це історико-архітектурна спадщина, мультикультурна історія та сьогодення, мелодія «Марічки» щодня опівдні. Але Чернівців – це і про річку Прут. Адже тут бурхливий потік гірської річки затихає і вона стає спокійною, долинною водою майже в центрі міста.

Раніше у Чернівцях навіть почали культурну інтеграцію Пруту у середмістя. Мистецька формація Dzestra, група архітекторів і культурних активістів реалізували проект «ПРУТ заново: PRUT anew». Тоді, у 2017 році, у співпраці громадського сектору, міської влади та локального бізнесу на березі Пруту встановили Маяк – культурний простір, що поєднав мистецтво та відпочинок, став місцем для нових ідей та ініціатив, а також мав на меті інтегрувати Прут у життя Чернівців.

Фото: Dzestra

«Прут заново» – це загальний концепт, який об’єднує окремі проєкти та події. А Маяк – локація, яка є лише способом акценту на важливих для нас ідеях. Події, які ми організовували, а це – резиденція, вечірки, концерти, кінопокази, лекції, пленери, фотосесії, презентації, дискусії, велопробіги, пікніки тощо, – є прикладом того, як можна інтегрувати річку у життя міста», - зазначив Ярослав Побежан (Жан Побе), координатор мистецької формація "Dzestra".

Фото: Dzestra

"Майже ніхто з чернівчан не вважає, що похід на Прут – те, на що варто зважуватися у Чернівцях. Для мене це – один з великих секретів міста. Європейські міста прагнуть такого природнього середовища, яке ми маємо практично в центрі Чернівців. І я сподіваюся, що Маяк допоможе зробити Прут знову видимим та привабливим для чернівчан", – у свій час коментував архітектор Рудольф Граф.

І допоміг. Організаторам вдалося привернути увагу до набережної, наповнити її новими сенсами й значеннями. А також позбутися стереотипу про ізольованість набережної від центру міста. Сьогодні простір відкритий для всіх проявів культури, освіти, творчості та відпочинку. Навколо нього об’єднуються різні громадські організації, влада, бізнес. Яскравим прикладом колаборації останніх є організація Дня молоді 2019.

Dzestra не зупинилась і у 2020 році організувала мистецьку резиденцію «Звуки Пруту». Під час таких спільних культурних пошуків українські, румунські та австрійські саундмитці створювали музичну композицію з польових записів, натхненними антропологічними дослідженнями та звуковими пейзажами району річки Прут у Чернівцях. Саунд-митці працювали разом протягом 10 днів у Чернівцях та онлайн, вивчали контекст Пруту і творили музичні роботи. Проєкт реалізували за підтримки Програми ґрантів НВСЕ та Австрійського культурного форуму у Києві.

Фото: Dzestra

Досі реалізовується інший проєкт, який натхненний темою річки Прут. Проєкт RIVERSSSOUNDS є мистецьким надбанням чернівецької організації Dzestra та румунської – Jumătatea plină. За підтримки Європейського Союзу (Союзу House of Europe) започатквали резиденцію для саунд-артистів, які працюють з польовими записами звуків європейських річок. Бюджет проєкту – 25 тисяч євро.

«RIVERSSSOUNDS – це, по-перше, платформа для аудіальних подорожей, а, по-друге, це – програма резиденцій для саунд-артистів. У нас було декілька цілей: створення експериментальної інтерактивної платформи, аналогів якої нема, привернення уваги до акустичної екології та створення комюніті саунд-артистів, які об’єднані навколо теми річок і звуку», - прокоментував Жан Побе.

На платформі RIVERSSSOUNDS розміщені роботи представників більш, ніж десяти національностей. В рамках проєкту відбулося 16 резиденцій – онлайн або домашніх, коли музиканти з різних міст Європи створювали аудіальні роботи. Кожен з артистів чи артисток, які були відібрані під час опен-колів, працювали у своєму місті зі своєю річкою і протягом місяця створювали багатоканальну композицію та «звукову прогулянку», які презентували на інтерактивній онлайн-платформі. У результаті RIVERSSSOUNDS став інтерактивною платформою для «звукових подорожей» річками Європи.

«Проєкт враховує широкий спектр метафоричного і географічного значення ріки, яка є одночасно постійним потоком, перетином кордонів, стабільним контуром на карті з рухомими межами країн. Резиденція створює простір для обміну особистим сприйняттям історії регіону в міжнародній команді та використовує цей процес як джерело натхнення», - йдеться на сторінці проєкту у Фейсбуку.

Фото: Dzestra

Досить часто міська річка - це не лише рекреаційна зона, а і частина історично-культурної ідентичності міста. Територія навколо неї зазвичай має значний потенціал та можливості. Тому важливо привернути до неї увагу, наповнити її новими сенсами, позбутися стереотипу про ізольованість чи віддаленість набережної від серця міста. Досвід чернівецької організації «Dzestra» засвідчує, що така інтеграція є можливою завдяки перетворення річки та її берегів на місце для культурних подій, розваг та досліджень.

Ольга ОБЕРШТ, спеціально для БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації