Допомогти вийти на глобальний ринок праці. У Чернівцях навчають професії AR/VR розробника

За останні 5 років VR та AR набрали обертів. Віртуальна/доповнена реальність сьогодні уже не є фантастикою з кіно. Цю інноваційну технологію почали широко використовувати у різних сферах. AR/VR допомагає по-новому глянути на звичні речі - навчання, продажі, а також відкриває унікальні можливості для прийняття рішень чи поліпшення сервісу.

У Чернівцях громадська організація Лабораторія культурних досліджень” з темою доданої віртуальної реальності працює уже два роки. Рік тому в рамках проєкту VRArt Incubator для Чернівецьких обласних музеїв тут розробили експонати у віртуальній реальності, які можна було побачити через екран смартфону.

- Для художнього музею ми перенесли картину “Сінокіс” у віртуальну реальність, зробили їм маску для інстаграму, анімовану під пісню Сидора Воробкевича, для краєзнавчого музею оцифрували топірець, який почав існувати у доданій реальності, - розповідає керівник організації Андрій Тужиков.

Фото: Шпальта

Тоді проєкт відбувся за підтримки програми ґрантів Harald Binder Cultural Enterprises (HBCE) та IM Swedish Development Partner.

Також організація створила AR-застосунок “Слідами Емінеску”. Міхай Емінеску - румунський поет, який проживав у Чернівцях. Завдяки доданій реальності біля місць, із ним пов’язаних, уривки його віршів “оживали” та витали у повітрі. Наразі у додатку є шість віршів українською і румунською мовами.

Фото: Шпальта

Зараз в організації навчають як працювати з доданою реальністю. Цей проєкт має свою історію старту, адже його взагалі не планували до повномасштабного вторгнення. До цього ідея була в іншому і організація вже була готова почати її реалізацію.

- Оскільки Чернівці стали книжковою столицею 2022 (не відбулась через війну - ред.), ми мали перенести у віртуальну реальність шість епізодів з шести книг чернівчан. Там був потужний, багатобюджетний проєкт. Планували, що відвідувачі зможуть скористатися шоломами віртуальної реальності, щоб поринути в книгу під професійне читання. Все це б відбувалося в Целанівському центрі впродовж травня і до кінця жовтня, - говорить Андрій Тужиков.

Але повномасштабна війна росії проти України багато чого змінила. Доцільність витрачати кошти на таку ідею в організації не бачили. Адже - війна, інші пріоритети та завдання. До того ж з початком широкої агресії росії люди, які працюють в креативних індустріях, а також активна молодь. опинились виключеними з економічних циклів (звільнення, зупинка роботи підприємств, зупинка проєктів). Зростання загального рівня безробіття є викликом. Безробіття у креативних індустріях планують вирішити у Лабораторії культурних досліджень.

Фото: Фейсбук Лабораторії культури

- Ми розмірковували для себе, де ми можемо бути корисними, окрім того, що волонтеримо, передаємо гуманітарку. Що ми можемо зробити, аби застосувати нашу експертизу і принести користь. Було розуміння, що навіть в умовах війни ІТ залишається одним із небагатьох каналів валютної виручки. Окрім цього, багато людей втратили роботу через наслідки вторгнення. Тому ми вирішили допомогти українцям освоїти нову професію, - ділиться Андрій.

Розвиток подальших подій співпав з великим відтоком ІТ-запиту з росії, де ІТ-фахівці опинилися в ізоляції. Технічно вони не можуть працювати з ліцензійними програмами. З іншого боку, працювати з росією - це як працювати з терористом. Усі світові компанії це розуміють і не хочуть бути інвесторами світового тероризму. Тому ця ніша значно вивільнилася.

Фото: Hopman

Але запит на ІТ нікуди не дівся, цифровізація світу продовжує наростати. Україна, з розвинутою ІТ-інфраструктурою, наявними кадрами та сприятливим середовищем, тут має гарні перспективи.

Важливо й те, що навчитися AR/VR можна значно швидше, ніж певній класичній галузі ІТ. Тому продукувати цікаві рішення можна майже одразу.

- У нас є хлопець, який за два заняття розробив маску для Instagram, яку вже можна за кілька сотень доларів продати кінцевому клієнту. Тобто він уже навчився заробляти кошти за кордоном і вносити їх в Україну. Це дуже важливо зараз, - розповідає Андрій.

За час навчання з менторами у сфері AR/VR учасників навчають створювати об'єкти доповненої та віртуальної реальності: елементи для ілюстрування туристичних об'єктів, інтерактивні тури для освіти, інтерактивні рекламні кампанії, застосунки для навігації, рішення для медицини та науки. Таке навчання відбувається за підтримки Європейського фонду за демократію (European Endowment For Democracy).

Фото: Фейсбук Лабораторії культури

Технохаб у Чернівцях уже об’єднав досить вмотивованих людей різного віку та статті. Вони прагнуть розвивати нові професійні навички заради більш амбітних цілей - залучити кошти в економіку України. В організації вболівають за своїх учнів, тому тут навчають не лише технічним навичкам, а й надпрофесійним - soft skills. Серед останнього - як розробити для свого проєкту бізнес-модель, як реєструвати ФОП, ТОВ, як зробити перше резюме на LinkedIn, як розмовляти з іноземними клієнтами.

- Ми маємо на меті провести швидке навчання з розробки AR/VR продуктів для молодих людей, які втратили роботу та/або ВПО, які зараз перебувають в Чернівцях. Сьогодні ми спостерігаємо значне пожвавлення та зацікавлення у віддаленій інтелектуальній праці, зокрема ІТ-сфері. Вважаємо, що за короткий строк можемо дати новий фах у сфері креативних індустрій та дати можливість отримати перше замовлення для більш як 20 осіб у перші три місяці, а також сформувати середовище креативних індустрій. З часом воно зростатиме, а його учасники позитивно впливатимуть на рівень культурного та економічного клімату регіону, - переконані в організації.

До участі у навчанні подали заявку 143 людини. Відтак, охочих виявилося у понад 7 разів більше, ніж організатори мали змогу навчити (був ліміт 20). До навчань офлайн у техно-хабі залучили 20 осіб. Але щоб не втрачати іншу частину вмотивованих українців та українок, організатори розробили програму онлайн-навчання. Тепер є окремі онлайн орієнтовані лекції та воркшопи з менторами для тих хто не в Чернівцях, і навіть поза країною. Цю ідею Лабораторії культурних досліджень вдалося втілити за підтримки Українсько-данського молодіжного дому.

Фото: Фейсбук Лабораторії культури

Тут розуміють, що війна закінчиться - і зросте попит на локальних фахівців креативних індустрій. Вже зараз компанії та організації з усього світу обіцяють взяти участь у відродженні України. Тоді навіть розробники-початківці, які достатньо опанують навички AR/VR розробки, зможуть долучитися до проєктів. Саме появі таких розробників допомагають в Лабораторії культурних досліджень.

У найближчі роки віртуальні реальності все більше будуть захоплювати ринок. Діджиталізація бізнесу невідворотна. А застосування технологій VR/AR у професійній діяльності є досі незакритою нішою на ринку праці.

Ольга ОБЕРШТ, спеціально для БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації