На Житомирщині чоловік викопав сенсаційний скарб: 32 срібні монети з Тризубом часів князів Київської Русі Володимира Великого і Святополка Ярополковича (ВІДЕО)

ЗНАХІДКА СТОЛІТТЯ /

У селищі Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області знайшли унікальний скарб: 32 срібні монети часів Київської Русі, яким понад тисяча років - срібники Київської Русі датовані 1000-1019 роками. Наразі 32 монети передаються в музей. Про це на своїй сторінці у Фейсбук 28 серпня повідомив науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров.

«Знайдено скарб національного значення. Сенсаційна знахідка! Зараз в Городниці (Житомирська обл.) розпочалась передача скарбу срібників Володимира Святого та Святополка Ярополковича. Разом 32 монети – перші монети Русі-України. Це скарб національного значення! Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000-1019 рр. зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак – тризуб у Володимира та двозуб у Святополка.

Вчора пізно вечорі зі мною вийшли на зв’язок знайомі знайомих і сказали, що за абсолютно побутових обставин були знайдені ці монети. З перших слів ми дійшли спільної згоди – ця знахідка сторіччя має згідно з законом бути переданою Державі. Триває передача. Слідкуйте, я викладатиму нові подробиці та фотографії. Так само прошу поширювати це повідомлення. Нам необхідно убезпечити цю передачу, бо вона є прецедентом за всі роки Незалежності. Водночас, монети не мають загубитись «на калідорах», а бути передані до Музею. З Вашої ласки, називаю цей скарб для історії та науки «Городницьким скарбом», - написав Олександр Алфьоров.

Науковець пообіцяв невдовзі опублікувати розширений відеозвіт, а згодом у коментарях додав, що наразі вже оформлені усі протоколи і монети передані у державну власність.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації