76 років тому радянський тоталітарний режим розпочав спецоперацію зі злочинного примусового виселення кримськотатарського народу з рідної землі

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ /

76 років тому радянський тоталітарний режим розпочав спецоперацію зі злочинного примусового виселення кримськотатарського народу з рідної землі. Жертвами геноциду стали близько двохсот тисяч людей. Протягом першого року депортації, за різними оцінками, загинули від 15% до 46% депортованих.

Десятиліттями кримські татари різними шляхами поверталися на батьківщину з місць заслань, облаштовувалися на рідній землі та починали господарювати, розвиваючи півострів. Сьогодні ж історія повторюється, і після російської анексії Криму вже новітні опричники кидають за ґрати, виселяють з рідних осель, обмежують у громадянських правах, викорінюють культурні традиції, намагаються знищити національну свідомість та історичну пам’ять гордого народу. Залякування, звинувачення у тероризмі та екстремізмі, репресії, арешти, катування, тотальна мілітаризація півострова – сьогоднішні реалії Криму.

Сьогодні о 12-й годині відбудеться «Сюкюнет дак'аси» – хвилина мовчання із вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Вічна пам'ять тим, хто віддав своє життя в боротьбі за свободу! Ми пам'ятаємо!

Пам‘ять – це те, що дає нам силу йти вперед, не повторюючи страшних помилок. Ті, хто не засвоюють уроки історії, змушені будуть ходити по пекельному колу. Чим кривавіша диктатура, тим страшнішим і ганебнішим буде її кінець. Тоталітарна радянська імперія розсипалась в один момент, коли ніхто цього не чекав, на це ж приречений і путінський режим.

Агресорові ніколи не здолати дух кримськотатарського народу. Крим є і буде частиною суверенної і незалежної Української держави! Вільний, гордий та сміливий кримськотатарський народ житиме на рідній землі!

Слава Україні!

Олександр ТУРЧИНОВ, екссекретар РНБОУ


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації