В Україні дефіцит кам'яної солі: війна зупинила найбільший комбінат Європи

На прилавках магазинів практично не залишилося найзвичнішою для більшості українців кам'яної солі українського виробництва ДП "Артемсоль" (Соледар, Донецька область). Цей комбінат – найбільше в Європі підприємство з видобутку солі – опинилося у зоні запеклих боїв, продукцію зі складів вивезли ще у квітні. Коли комбінат повернеться до роботи, передбачити неможливо.

"Все, що ми могли вивезти, ми вивезли до торгових мереж", – розповів в.о. директора Артемсолі Віктор Юрін в інтерв'ю Free Radio. За його словами, саме підприємство зупинили також у квітні – стало неможливо вивозити готову продукцію залізницею, пише Обозреватель.

"Вузлову станцію... регулярно обстрілюють. "Артемсоль" в основному орієнтована на відвантаження продукції залізничним транспортом. На автомобілі ми можемо вивозити лише незначну частину... Якщо залізниця не працює, ми також не можемо", - пояснив – .

Він також вважає, що зупинку Артемсолі відчують на собі і споживачі за кордоном. "Ми були найбільшим підприємством з видобутку солі в Європі. Серед наших постійних клієнтів – Угорщина, Польща, Грузія, Молдова, Азербайджан, Румунія", – стверджує Юрін.

А Україні, за його словами, наразі доводиться ввозити більше солі з-за кордону. "З'явилася турецька, румунська сіль… Поки ведуться бої, доведеться заміщати [нашу сіль] імпортованою", – зазначив Юрін.

І справді, замість звичайної солі у магазинах активно продають імпортну морську. Ціни на неї стартують від 25 грн за півкіло. Проте, за словами експертів, не всю закордонну сіль українські господині можуть використовувати для консервацій – найчастіше для солінь використовують саме кам'яну сіль, адже морська містить "зайві" мінерали.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації