Путін наказав продавати газ лише за рублі. Що це було?

По-перше, можливо, це було одне велике «нічого». Адже нещодавно той самий Путін гучно стукав кулаком по столу і волав, що за боргами перед буржуями треба платити лише в рублях. І що? І нічого. Заплатили як милі в доларах.

По-друге, це може бути суто емоційне рішення. Як бачимо, останнім часом не зовсім адекватних рішень там чимало. Сиділа купка сектантів-слов'янофілів на чолі з Путіним та Ковальчуком і вирішила «а давайте». Ну давайте, - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса у колонці НВ.

Контракти вже підписано. І в контрактах зазначено, що потрібно платити в конкретній валюті. Байдуже, долар це буде або євро. І рублі там не передбачені. І в односторонньому порядку сказати «а тепер хочу в рублях» просто не можна. Тебе посилатимуть лісом. І вже послали. І австрійці, й італійці, наприклад, вже встигли сказати, що платежі в рублях лише фантазії хворого. Можливо, погодиться лише прем'єр Угорщини Віктор Орбан. Але той на все погоджується перед Путіним й іноді складається враження, що вони останні два роки сиділи в одному бункері.

Путін почав бомбити Воронеж

Загалом навряд чи хтось купуватиме газ у рублях. Тим більше, це, швидше за все, вимагатиме контактів із російським Центральним банком, а той під санкціями.

Чи це є хитрим планом Путіна змусити європейців порушити свої ж санкції? Можливо, але тоді план дуже хитрий, і його розробник обманює сам себе.

Ну і нарешті не виключено, що таким чином Путін хоче запобігти наступним санкціям.

Нині у країнах активно обговорюється ідея запровадити часткове ембарго. Тобто газ і нафту брати, а платитимуть на спеціальний рахунок, де гроші блокуватимуться. До кращих часів. І використовуватимуться радше для відновлення України, ніж для купівлі золотих утримувачів туалетного паперу на яхті Путіна. Це, вочевидь, Путіну не подобається, і він вирішив, що рубльова прокладка допоможе. Дуже сумнівна ідея, до речі.

Найцікавіше, що коли з газом Путін і може намагатися викрутити руки, то із постачанням нафти взагалі швах. Просто одразу ж почнуть купувати за долари та євро нафту в когось іншого. А газ? Ну що ж, побачимо, як багато європейців підуть на це. Щось підказує, що мало хто.

Путін почав бомбити Воронеж. Вкотре доводячи, що російські контрсанкції можуть бути набагато ефективнішими, ніж західні санкції у справі знищення російської економіки.

Так тримати. Z-економіка продовжує вимальовуватися дедалі чіткіше.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації