Ослаблення гривні на початку 2022 року спровоковано перш за все загрозою вторгнення Росії, - експерт НБУ

«Минулого року курс переважно ревальвував і волатильність була дуже низькою. І, мабуть, всі до цього звикли, тому останні події бентежать широкий загал. Основна причина (девальвації. – Ред.) зараз – це геополітика, це нагнітання напруженості на наших кордонах з боку нашого північного сусіда», – заявив директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін. Про це пише ІА "Фінансовий клуб".

Інша вагома причина – значні бюджетні витрати в другій половині грудня. «Другий фактор менш значимий, але він теж є – це сезонний сплеск попиту на іноземну валюту, пов’язаний із зростанням в грудні минулого року бюджетних виплат. Тоді Мінфін витратив 76 млрд грн», – зазначив він.

Посилення попиту на валюту вже змусило НБУ її продавати з резервів. «Ми продали з початку січня більше $880 млн. Резерви залишаються на рівні більше $30 млрд. Це неприємно, але це не є щось екстраординарне. В 2020 році в березні ми продали більше $2 млрд, коли у нас був перший локдаун і почалась ковідна історія. І курс тоді девальвував більш як на 4 гривні», – нагадав Олексій Лупін.

При цьому на річному інтервалі поточна девальвація не є «катастрофою». «Те, що зараз відбувається на валютному ринку, – це неприємно, але це не катастрофа. Ми почали минулий 2021 рік з курсом 28,3 грн/$. З ранку (25-го –- Ред.) курс на міжбанку був 28,6 грн/$. Тобто зараз ми всього лише на 30 копійок вищі, ніж були в січні минулого року», – сказав Олексій Лупін.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації