Контрабанда – і крапка: Росія запустила паралельний імпорт

РФ уже п'ятий місяць втрачає товари іноземних компаній Щоб запобігти дефіциту, Кремль дозволив паралельний імпорт. Наразі санкції за "допомогу" РФ загрожують 18 країнам.

У паралельному світі імпорту

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з країни-агресора розпочався масовий виток брендів. За підсумками цього російська економіка зіштовхнулася із серйозними проблемами. З квітня країна втратила половину свого імпорту. Виробничі підприємства, які залежать від імпортних компонентів, зазнають труднощів або перебувають на межі закриття. Уряд збільшив військові витрати, а доходи бюджету скоротилися.

З цієї причини з запиленої шафи дістали ідею 2015 року. Тоді, після анексії Криму і розв'язання війни на Донбасі, Кремль продумував способи знайти заміни на ринку постачальників. Але 7 років тому іноземні компанії у своїй масі не пішли з Росії, тому закон про паралельний імпорт залишився лише у планах. Тепер усе змінилося, і для порятунку економіки, що тоне, російські економісти вдалися до старого плану.

Що таке паралельний імпорт? Так називають ввезення у країну товарів без згоди виробника чи правовласника. Раніше компанії-виробники продавали товари офіційному дистриб'ютору Росії. Від дистриб'ютора техніка йшла на полиці магазинів. При паралельному імпорті ретейлери мають купувати товари не в РФ, а у невеликих закордонних компаній, які самі закупилися у виробника. Паралельний потік може йти як із країни-виробника, так і через треті країни.

На папері все виглядає чудово, але що насправді? По-перше, за додаткові торгові ланцюжки заплатить споживач. "Через таку схему вартість доставки подорожчає на 5-50%, залежно від категорії товару та логістичного ланцюжка, і збільшаться терміни поставок", - каже партнер російського рітейлера One Story Ольга Сумишевська.

По-друге, різко зростає ризик отримати підробку замість бажаного iPhone. Зрозуміло, російські антимонопольні служби запевняють, що контрафакту не буде, але з паралельним імпортом підробки все одно проникнуть на ринок.

"Без участі правовласника митниці та російським закупникам буде складніше відрізнити оригінальний, але не локалізований для Росії товар та контрафактний товар, який був виготовлений без згоди правовласника", - визнає юрист практики IP/IT АБ Качкін та Партнери Андрій Алексейчук.

Кандидат економічних наук Андрій Новак наголошує, що всі розмови щодо паралельного імпорту в Росії нагадують такі ж байки про імпортозаміщення.

"Насправді паралельний імпорт в РФ - це ніщо інакше, як контрабанда і здійснення будь-яких торгових операцій в обхід міжнародних санкцій. Дуже мало країн та дуже мало компаній хочуть зв’язуватись с Росією, порушувати ці санкції та підпадати під санкційний вплив. Завжди є місцеві бізнесмени, які з метою короткочасної швидкої наживи можуть контрабандою щось там кудись завезти. Як правило, контрабандний товар характеризується низькою якістю. Якщо говорити про якусь техніку, програмне забезпечення, то воно неліцензійне і як правило неякісне. Для такої країни, як Російська Федерація, неможливий підхід паралельного імпорту, а насправді контрабандного імпорту, цей підхід насправді суттєво не допоможе їм щось замістити чи компенсувати", - каже Андрій Новак.

Перші проблеми

Російська влада не врахувала факту, що легалізувати паралельний імпорт і втілити його в життя - завдання різні. Насправді у Росії вже почалися проблеми, і першим під удар потрапив авторинок.

Незважаючи на те, що для автомобілів з-за кордону відкрито "паралельний імпорт", галузь продовжує стагнувати. Крім того, безпека авто та гарантії на нього – під питанням. "Ми можемо надати гарантію на автомобілі, ввезені шляхом паралельного імпорту, але за окрему плату, оскільки це не планується закладати у вартість авто. Як варіант клієнти можуть придбати автомобіль без гарантії", - каже генеральний директор ГК "Автодім" Андрій Ольховський.

Проблеми можуть виникнути також із ремонтом та технічним обслуговуванням "сірої" продукції. Наприклад, згідно із законом про захист прав споживачів РФ полагодити автомобіль за гарантією можна тільки з оригінальними запчастинами. А офіційний дилер може відмовити у ТО у разі використання неофіційних деталей, зазначає незалежний консультант з автопрому Сергій Бургазлієв. Це стосується не лише авто, а й іншої "паралельної" продукції.

Також спостерігаються проблеми із технікою. Наприклад, у червні до країни ввезли партію телефонів Samsung, які просто не увімкнулися. Привезені смартфони були призначені для продажу в іншій країні – і це один із сотень випадків, кажуть експерти. Зазначається, що не всі продавці змогли налагодити доставку та опрацювати логістику, через що зростають витрати та часові рамки. Також низку товарів завозять в обмеженій кількості, є проблеми з розмитненням.

Важке дихання санкцій

У травні російський Мінпромторг затвердив список товарів для я паралельного імпорту. До нього увійшли автомобілі та автозапчастини, техніка Apple, Samsung та інших брендів, одяг, взуття, сумки, хутряні вироби, папір та картон, обладнання для видобутку корисних копалин, електроенергетики та інше. Відразу ж у бій за паралельний імпорт вступили кілька російських маркетплейсів.

Наприклад, "Яндекс-маркет" за інформацією ЗМІ вже готує новий підрозділ для цієї роботи. Перші партії товарів у сегменті електроніки та побутової техніки нібито вже прибули на склади онлайн-рітейлера. Йдеться про посудомийні машини, духові шафи, варильні панелі та відеокарти. Назви брендів не уточнили, але, за даними "Комерсанта", йдеться про Bosch, Siemens, Panasonic, LG Electronics, AMD, Intel, IBM.

Маркетплейс Ozon також планує розпочати "сірі" постачання імпортної продукції. Рітейлер замахнувся на продаж люксових товарів.

Але подібним майданчикам варто стримати запал. Нещодавно США погрожували 18 країнам, яких підозрюють у перепродажі РФ підсанкційних товарів. Серед порушників – Вірменія, Бразилія, Китай, Грузія, Індія, Ізраїль, Казахстан, Киргизстан, Мексика, Нікарагуа, Сербія, Сінгапур, Південна Африка, Таджикистан, Туреччина, ОАЕ та Узбекистан.

"Це дуже сильний сигнал про те, що ці 18 країн помічені як такі, які намагаються обходити російські санкції. Якщо вони і надалі це будуть робити, то до них застосують такі ж, або схожі санкції. Більшість країн поставить на шальки терезів невеличкі втрати від того, що вони щось не продадуть Росії, та ймовірні втрати, якщо до них застосують санкції. Виявиться, що для будь-якої країни не на користь співпраця с Росією", - каже Андрій Новак.

Валерія ШИПУЛЯ, Кореспондент (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації