До 2025 року попит на прибуткові будинки може зрости щонайменше вдвічі, - експерт

Упродовж наступних 3 років попит на прибуткові будинки різних форматів може зрости більш ніж в 2 рази. Про це розповідає співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Наразі, як повідомив експерт, попит на прибуткові будинки сконцентрований переважно у великих містах України (Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Одесі), де є велика потреба в довгостроковій оренді житлових приміщень площею 25-50 м2. За його даними, впродовж 2021 року у загальній структурі попиту на оренду житла, популярність найму апартаментів у прибуткових будинках становить близько 10%.Проте пропозиція такого житла суттєво обмежена і може задовольнити максимум 20% орендарів. Водночас залежно від економічних умов в тому чи іншому регіоні, кількість орендарів, що переорієнтуватимуться на прибуткові будинки, поступово зростатиме.

“У найближчі кілька років у таких містах, як Київ, Львів, Одеса та Харків очікується суттєве зростання популярності оренди апартаментів в прибуткових будинках. Можна говорити про те, що частка потенційних орендарів у прибуткових будинках різних форматів зростатиме відповідно до наявної пропозиції. До 2025 року кількість прибуткових будинків у великих регіональних центрах може зрости з наявних 1000 номерів до 2000-3000 апартаментів (близько 30 прибуткових будинків), левова частка з яких буде сконцентрована в Києві (понад 40%), Львові та Одесі (близько 25-30%)”, - зазначив Володимир Семенцов.

Серед найбільших переваг оренди в прибуткових будинках експерт назвав можливість “готельного” обслуговування, покладеного на керуючу компанію (рум-сервіс, ресепшн, клінінг, оплата комунальних витрат), облаштування зручного і сучасного лобі та наявність додаткових об’єктів інфраструктури формату live-work-play (кав’ярні, фітнес-центри, магазини, вбудовані невеликі ТЦ, коворкінги), безпека проживання, закрита територія, наявність паркінгу тощо.

“Потенційні наймачі апартаментів в прибуткових будинках налаштовані отримати максимальний комфорт від проживання, починаючи від прибирання в номері, можливості дистанційної роботи, закінчуючи відпочинком у кав’ярні прямо в будинку. Саме тому забудовники, що планують реалізовувати проєкти в цьому сегменті нерухомості, намагатимуться втілити всі наявні переваги життя в новобудовах, додавши елементи суто готельного сервісу”, - підкреслив він.

Володимир Семенцов вважає, що розвиток сегменту прибуткових будинків залежатиме від кількох важливих факторів, серед яких: інвестиційна привабливість, як для девелопера, так і приватних інвесторів (пасивні інвестиції, шерінгові інвестиції на стадії будівництва та експлуатації і т. ін.), а також рівень платоспроможного попиту.

За його словами, вартість проживання в апартаментах, співставних з площею 1-кімнатної квартири, залежно від класу об’єкта може бути дорожчим на 30-40%.

“Прожиття в прибуткових будинках є дорожчим, ніж найм квартири. Проте рівень комфорту та наявні додаткові переваги суттєво впливають на популярність такого типу житла. Орендарі винаймають уже готові, облаштовані меблями і технікою апартаменти, а, наприклад, оренда квартири в новобудові дуже часто пов’язана з довготривалим ремонтом інших помешкань у будинку. Звісно, не варто розраховувати, що прибуткові будинки витіснять класичну оренду квартир, проте у найближчі кілька років вони можуть стати вагомою альтернативою для потенційних орендарів”, - підсумував Володимир Семенцов.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації