Безкоштовне розмитнення автівок з ЄС для тих, хто втратив на війні свою машину: як придбати та оформити транспорт

Уряд скасував усі податки та збори на імпортні автомобілі для всього населення та дозволив їхнє ввезення в період війни. Відповідний закон набуде чинності після того, як його підпише президент України Володимир Зеленський.

Відповідно до нової постанови, з 1 квітня 2022 року без сплати податків, акцизного збору та мита в Україну з Європи можна буде ввозити: мотоцикли, легкові авто та кузови, напівпричепи й причепи, транспорт для перевезення вантажів або понад 10 осіб.

Такі пільги діятимуть лише на період чинності воєнного стану, який запровадили 24 лютого 2022 року.

За попередніми оцінками експертів, від початку війни в Україні понад пів мільйона власників втратили свої автівки без можливості відновлення. Закон дасть можливість українцям, які втратили своє авто та мають в ньому потребу, купити його за кордоном, – стверджують фахівці, пише ICTV.

За новими правилами частково гроші все ж доведеться платити.

Покупці мають покрити витрати, не пов’язані з митницею. Власники новеньких машин повинні сплатити від 3 до 5% від вартості авто в пенсійний фонд для першої реєстрації.

190,15 грн коштує сама реєстрації, 114 грн треба заплатити за бланк свідоцтва та ще 135 грн — за номерні знаки.

Проте здійснити купівлю зможуть лише жінки, оскільки чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїхати за кордон (заборона не стосується багатодітних батьків та батьків-одинаків, що виховують неповнолітніх), або звернутися до компаній-імпортерів авто в Україну, послуги яких коштують від 400 до 1000 доларів.

За імпорт автівок із США в ЄС доведеться платити додатковий платіж відповідно до законодавства певної країни.

Після набуття чинності нового закону вартість автівок знизиться на 30 %, а подекуди навіть на 70%.

Проте за словами експертів, слід розуміти, що ціна не зменшить на всі моделі різко. Цей процес триватиме певний час, різкого обвалу цін не буде.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації