Зеленський у Чернівцях: Ми підтримуємо незалежність НБУ, але як жити, якщо в бюджет закладено курс 30 грн/$

ГОТУЄМОСЬ ДО ІНФЛЯЦІЇ? /

Президент України Володимир Зеленський вважає зміцнення гривні причиною закриття українських підприємств.

Про це він заявив 8 липня на зустрічі з бізнесом Чернівецької області минулої середи, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На його думку, через курс гривні, який зберігався в країні останнім часом, українські підприємства «недоотримали мільйони і закрилися».

«Я з вами згоден повністю. Те, що мільйони недоотримали підприємства і закрилися через цей курс, — це правда. Ми з цим боролися з самого початку моєї каденції, з літа (2019 року — ред.). Всі навколо нас говорили, що у нас незалежний Нацбанк. Так, і ми підтримуємо незалежність Національного банку України, але говорили всім: як ми можемо жити, якщо у нас навіть бюджет порахований за курсом 30, а гривня ви бачите, яка у нас. Нам говорили, що це ринкові умови, банк незалежний і т. д., і ви це прекрасно все знаєте», — заявив президент.

Він додав, що всі підприємці «прекрасно розуміють» ситуацію навколо голови Національного банку України.

Зеленський також зазначив, що навколо вистачає «людей, які» допомагають «Україні». В якості прикладу він навів заяву ексглави НБУ Валерії Гонтаревої про те, що МВФ повинен захистити незалежність Нацбанку України, призупинивши виплати країні в рамках нової програми, поки новим головою регулятора не буде призначена людина, яка захистить реформу НБУ.

«Тому ми вас чудово розуміємо, ми знаємо, скільки через цей курс українських підприємств просто закрилися, і все інше, і COVID-19… Вийдемо з цієї ситуації, все стабілізуємо, я в цьому впевнений», — сказав Зеленський.

Нагадаємо, 1 липня Яків Смолій, який очолював НБУ з березня 2018 року, повідомив, що написав і подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення. Він заявив, що протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. «Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», — додав Смолій.

На наступний день парламент звільнив голову НБУ. В.о. керівника центробанку стала Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ. Через відставку Смолія Україна скасувала розміщення євробондів на $1,75 млрд.

Уряд і парламент критикували НБУ за істотне зміцнення гривні в другій половині 2019 року. В Нацбанку у відповідь заявляли, що лише стримують коливання нацвалюти і не впливають на ринкові тренди.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації