Буковинські свободівці пірнали на Йордана в крижану воду зі словами «Христос Хрещається!» (ФОТО+ВІДЕО)

НА ЙОРДАНА! / 

Сьогодні, на Водохреща, біля озера, що на вулиці Комарова у Чернівцях, серед бажаючих пірнути у крижану воду, можна було побачити і мене. Я не лише сам вирішив вперше окунутись у йорданській воді, а й переконав свободівців прийняти у цьому участь.

 

Як повідомили БукІнфо у прес-службі Чернівецької обласної організації ВО "Свобода", націоналісти розкинули намет на березі озера, щоб зручно було переодягатись і зі словами «Христос Хрещається» один за одним пірнали в ополонку. Разом зі мною вперше пірнали Іван Апостолюк та Ігор Шеремета, а були і загартовані хлопці, які у крижаній воді почувають себе, мов улітку на морі.

 

Втім, у жодного з новачків перед купанням не здригнувся жоден мускул, у холодну озерну вони занурювались впевнено і без найменшого остраху. Я першим серед свободівців пірнув в йорданську воду і вийшов на берег у доброму настрої. Такими ж бадьорими після купання у йорданській воді почувались і всі свободівці.

 

- Це святий день - свято Водохреща. Цього дня був освячений духом небесним Ісус Христос, тож вода вважається священною. Тому прийшов сюди з вірою, що Господь допоможе і мені, і іншим людям, які вперше прийняли для себе рішення, - зануритись у хрещенську воду. Які відчуття після купання? Відчуття прекрасні, щоб зрозуміти це, потрібно просто відважитись пірнути в йорданську воду, що ми сьогодні й робимо зі своїми побратимами. Впевнені, що Йорданська вода зробить нас сильнішими. Будемо й надалі продовжувати славетну традицію йорданського купання, – поділився я своїми враженнями.

 

- Я давно збирався «з духом», щоб скупатись на Йордана в ополонці, тож коли почали збиратися наші хлопці зі «Свободи», вирішив, що цього разу вже точно буду пірнати. Це моє особисте переконання, адже кожен чоловік має пройти через певні фізичні незручності, тобто пірнути в холодну воду, укріпити своє здоров»я. Після купання почуваю себе ніби заново народженим. Враження чудові. Христос Хрещається! Зі святом Вас, буковинці! На водохреща немає нічого кращого ніж занурення у крижану воду, - захоплено розповідав Ігор Шеремета.

 

- Я приїхав із Заставни, щоб підтримати своїх побратимів. У народі кажуть, що той, хто скупається на Йордан, цілий рік не хворітиме, бо в цей день хрестили Ісуса Христа. Нині існує багато новітніх технологій очищення води, але найвищий ступінь має освячена йорданська вода. Отож з вірою у її святу й магічну силу я сьогодні вперше скупався в хрещенській воді. Почуваюсь щасливим, - каже свободівець Іван Апостолюк.

 

Цьогоріч славетну традицію холодного та здорового купання на Йордана підтримали моржі зі стажем - свободівці Олег Дяконюк, Михайло Гуменюк та Ігор Підкрушний, які після купання ще тривалий час не поспішали одягатись і враженнями після купання ділились обсихаючи під дією зимового вітру.

 

Свободівець Олег Дяконюк розповів, що з дитинства любить річки, озера, любить купатись, тому закономірним є те, що на Йордана теж не перший рік пірнає у воду.

 

- Ми охрещуємось в освяченій воді з вірою в те, що наша земля дає нам сили рухатись вперед, черпаємо у цей день здоров»я, якого вистачає від Йордана до Йордана. З Водохрещам усіх людей! - сказав Олег Дяконюк.

 

- Загартування холодною водою для мене особисто – це спосіб життя. Без цього не уявляю себе. Тому з дитинства – вранці і ввечері – тільки холодний душ. Іноді – повна ванна холодної води, у якій лежу доти, доки вода не витече. А можливість пірнути в ополонку на Водохреща – це не лише здоров"я, а й можливість очистити душу, набратись духовних сил. Це кожен розуміє, бо ж у цей день хрестився Ісус Христос і вода набуває особливої цілющої сили. Я купаюсь на Йордана багато років підряд. Радий був і сьогодні пірнути в ополонку разом зі своїми побратимами-свободівцями, - радо розповів активіст «Свободи» Михайло Гуменюк.

 

 

А ось в свободівця Ігоря Підкрушного, крім купання в ополонці, була ще й інша місія – «ловити» моменти дійства на фотокамеру. Тож між купанням, фотографуванням та отриманням суто християнської радості, він не без гордості повідомив, що в люті морози любить пірнути в ополонку не лише на Водохреща, а й в інші дні, позаяк моржуванням займається давно.

 

- Вітаю усіх людей доброї волі зі святом Водохреща, а також своїх побратимів, які прийшли сьогодні до озера, щоб відчути йорданський дух, бажаю їм миру і здоров"я. Христос Охрещається! - сказав Ігор Підкрушний.

 

На згадку про Йордан-2018 буковинські свободівці сфотографувались на пам"ять. - Ми впевнені, що саме віра, спільність дій і думок та глибинні народні традиції зумовлюють єдність нації, - наголосив - подякувавши побратимам за активність в сьогоднішньому святі Водохреща. 

 

 

 

Фото прес-служби ВО"Свобода"


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації