Лікарі-епідеміологи радять буковинцям, як уникнути гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

БУДЬМО ЗДОРОВІ / 

У зв’язку із завершенням Великого Посту, святкуванням Пасхи (Великодня), настанням теплого періоду року збільшуються ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних із вживанням забруднених продуктів харчування та питної води.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:
 
• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
• Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
• Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу (особливо багатокомпонентні), а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
• НЕ брати у дорогу та на природу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
• Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
• При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
• Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом.
• Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
• Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Про це повідомив лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров'я України» Інна Понзюк.

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації