БукІнфо
Чернівецька Незалежна Інформаційна Агенція
Перегляд новини  /  ЗДОРОВ'Я   >>> 26 Липня 2019

На замітку буковиночкам: основи правильного харчування під час вагітності

БАЖАЄМО ЗДОРОВ’Я! /


Коли жінка перебуває в особливому стані, максимум уваги потрібно приділяти здоровому способу життя. Його основа – правильне корисне харчування. Клуб Турботливих Матусь «НестлеБейбі» дає кілька нехитрих порад щодо харчування для вагітних жінок.

 

Режим харчування

 

Традиційний триразовий режим харчування «сніданок-обід-вечеря» важко зберігати. Потрібно дотримуватись збалансованого режиму вживання їжі. Харчування «за вимогою» організму допомагає задовольнити відчуття голоду під час вагітності. Можна їсти невеликими порціями. Це особливо важливо, коли жінку супроводжують нудота, печія, розлади. З часом, коли дитина починає займати багато місця в утробі, місця для їжі стане менше.

Під час вагітності шкідливо сідати на дієти та проводити якість харчові експерименти. Зменшення калорій може призвести до зменшення споживання заліза, фолієвої кислоти та інших корисних для майбутньої мами вітамінів. Вагітні мають отримувати вдосталь мікроелементів та калорій для енергії. Якщо майбутня мама має можливість покращити свій раціон, то вона повинна зробити це за рахунок поживних страв. Їсти краще не означає їсти більше.

Збільшення маси тіла є позитивною ознакою вагітності. Жінки, які добре харчуються та набирають вагу, мають більше шансів народити здорового малюка. Головне – правильно харчуватись та накопичувати кілограми помірно. Найменше ваги жінка набирає у першому триместрі (0,5-2,3 кг). Потім безпечно «гладшати» на 0,5 кг на тиждень. Загалом, жінка набирає більше ваги, ніж маса самої дитинки. Наприклад, на 32 тиждень вагітності вага плоду понад 1700 грамів, а вага жінки збільшується на 12 кг.

Відмова від шкідливих продуктів

Деякі продукти можуть бути небезпечними у період вагітності, наприклад:

► Сирі морепродукти, в тому числі суші
► Непастеризоване молоко та сир із нього
► М’які сири (типу Брі та Камамбер)
► Напівпросмажене або сире м’ясо

Ці продукти можуть містити небезпечну бактерію лістерію, що вражає плід. Додатково потрібно обмежити в меню жирну та смажену їжу, снеки, чіпси та напівфабрикати.

Заборона на алкоголь та кофеїн

Вживання алкоголю під час вагітності може викликати фізичні дефекти, емоційні проблеми та затримку розвитку дитини. Тому експерти «НестлеБейбі» рекомендують відмовитись від алкоголю на час усієї вагітності. Безалкогольний мохіто відмінно смакує і без рому.

Споживання кофеїну потрібно знизити до 200 мг на день. Багато досліджень припускають наявність зв’язку між підвищеним вмістом кофеїну та невиношуванням вагітності. Але наукових підтверджень немає. Однак, краще смакувати каву без кофеїну або знайти на заміну інший напій (натуральний фруктовий сік, знежирене молоко, вода з лимоном).

Допологові вітаміни

Навіть якщо жінка не відчуває ранкове нездужання чи відразу до їжі, важко отримати всі необхідні речовини з простого збалансованого харчування. Вітамінно-мінеральні добавки для вагітних допомагають здобути поживні речовини, необхідні дитині. Обрані вітаміни мають обов’язково містити фолієву кислоту. Її нестача може спровокувати вроджені дефекти нервової трубки плоду, а саме ущелину хребта.
 

Важливість правильного здорового харчування важко переоцінити. Адже усе, що з’їдає мама – поїдає ненароджена дитина. Від того, наскільки ці продукти є корисними, залежить майбутнє здоров’я маленької людини.