ГОЛОВНА | БЛОГИ | ПРО НАС | АРХІВ | ФОТОСЕРВІС | КОНТАКТИ | ВХІД НА САЙТ
Блог
21-04-2017 18:44

ТОП-5 міфів про алкоголь

Щодня ми зустрічаємось з популярними порадами та твердженнями щодо вживання алкоголю, багато з яких насправді є помилковими. Візьмемо п'ять із них, які є найвідомішими і які водночас не мають відношення до реальності.

Міф №1: пиво є легким безневинним напоєм

Багато хто впевнений, що пиво є безневинним напоєм. Однак вчені, які досліджують проблему алкоголізму, цілком обґрунтовано вважають неправомірним поділ спиртних виробів за ступенем шкідливості їхнього впливу на організм, оскільки не шкідливих – немає.

Виробники завжди позиціонують пиво не як алкогольний, а як слабоалкогольний, нібито нешкідливий і ледве не корисний напій. І це незважаючи на те, що за останні роки вміст алкоголю в деяких сортах пива став сягати 14% (тобто за вмістом спирту відповідає винам). Тоді як, приміром, за часів СРСР міцність пива коливалася в межах 1,5-6 %, найчастіше – від 2,8% до 3,5%. Пляшка ж сучасного світлого пива еквівалентна 50-60 г горілки, тож воно спричиняє таку саму залежність, але більш підступну. Бо часто людина довго не може усвідомити, що вона залежна (це ж лише пиво!), а лікується пивна алкогольна залежність ще складніше, ніж горілчана. Пиво – речовина з гормональною активністю. Шишечки хмелю, з яких виготовляється пиво, містять найсильніший фітоестроген – тобто рослинний аналог жіночих статевих гормонів естрогенів.

За добу організм жінки в середньому виробляє 0,3-0,7 мг жіночих статевих гормонів. У чоловіків вони теж утворюються, але надзвичайно мало – 0,03-0, 07 мг на добу, які особливо не впливають на їхній організм.

Тепер заглянемо в пивну пляшку зі спеціальними біохімічними реактивами і з'ясуємо, скільки там міститься тих самих природних жіночих статевих гормонів. А там, в 0,5 літра, в перерахунку на звичайні людські естрогени їх міститься приблизно 0,2 мг. Дві пляшки на день – і концентрація жіночих статевих гормонів в організмі чоловіка підскакує до рівня, який має бути у жінки.

У жінок в разі вживання великої кількості пива утворюється надлишок естрогену. Це провокує: болі в животі, нагрубання молочних залоз, підвищена чутливість сосків, порушення менструального циклу, поява зайвих кілограмів, поява висипань у вигляді акне, випадання волосся, гіпертензія, запаморочення, нудота, блювання, порушення з боку травлення, швидка втомлюваність, дратівливість, зміни сну. Тут, правда, варто зауважити, що фітоестроген в пиві – не активний. На активну форму він перетворюється вже в організмі людини під дією кишкової флори.

Через слабку концентрацію алкоголю пиво зазвичай п'ють у великих кількостях. Велика кількість пива створює додаткове навантаження на серцевий м'яз. Серце має перекачати вдвічі більше рідини, що надходить в організм. Внаслідок цього включаються компенсаторні механізми, що з часом формує так зване бичаче чи пивне серце. Наукова назва для такого явища – кардіомегалія, тобто збільшення серцевого м'яза в розмірах. Ця хвороба проявляється підвищеною стомлюваністю, задишкою після невеликого фізичного навантаження, наприклад, ходіння, підйому на 1-2 сходових прольоти, утрудненим диханням в положенні лежачи, набряками рук і ніг, набуханням судин шиї, ніг, болем в грудній клітці.

Міф №2: алкогольні коктейлі не спричиняють залежності


Алкогольні коктейлі небезпечні в першу чергу тим, що, як і всі інші "смачні" спиртні напої, вони непомітно, поволі привчають людину до алкоголю. Приємний смак, аромат, поєднання смаків, солодкість або "фруктовість", освіжаючий ефект...  Як правило, алкогольні коктейлі мають низький відсоток вмісту етанолу (10-25%), містять сік або сироп, який надає приємний і, головне, "безпечний" присмак: він створює небезпечну ілюзію того, що ви п'єте щось несерйозне, легковажне, нездатне нашкодити вашому здоров'ю.

Звикання також відбувається і на психологічному рівні: у вашій свідомості вживання коктейлів міцно пов'язується з веселощами, відвідуванням клубів або барів, спілкуванням і фліртом, радістю, схвильованістю, коротше, з відчуттям повноти життя. Існує і фактична шкода алкогольних коктейлів: поєднання різних видів алкоголю вкрай негативно впливає на внутрішні органи, особливо на печінку і підшлункову залозу.

Деякі компоненти коктейлів (наприклад, фруктовий сік) в поєднанні з міцним алкоголем можуть подразнювати слизову травного тракту, спричиняючи розвиток таких захворювань, як гастрит і виразкова хвороба шлунку.

Компоненти алкогольних коктейлів посилюють дію один одного на організм людини. Відомо, що похмілля після вживання коктейлів буває сильнішим, ніж після вживання чистого алкоголю. Вплив на мозок, свідомість, координацію рухів у випадку з коктейлями також є сильнішим. Але небезпека, яку представляють звичайні спиртні коктейлі, – це ніщо у порівнянні зі шкодою банкових "слабких" коктейлів. Якщо перші, безсумнівно, шкідливі, але все ж мало відрізняються за своєю дією від чистого алкоголю, то другі поєднують в собі всі "принади" і алкоголю, і психостимуляторів, і типового хімічного сурогату.

Вміст етанолу в банкових коктейлях коливається в межах 7-13%, що не так уже й мало: фактично це міцність сухого вина. Але міцність в коктейлях відчувається зовсім не так, як у вині. За смаком банковий коктейль нагадує газовану воду, тому те, що він є повноцінним алкоголем, людина розуміє тільки тоді, коли вже знаходиться в стані сильного сп'яніння. Майже всі банкові алкогольні коктейлі містять кофеїн, який сам по собі повинен тонізувати і покращувати роботу мозку. Але в поєднанні з етанолом він стає джерелом неприродного збудження, яке дуже скоро змінюється ще більшою млявістю і слабкістю. І до того ж виявляє подвійну сечогінну дію на організм, що дає велике навантаження на нирки (і з часом стає причиною розвитку ниркових захворювань). Крім того, кофеїн спричиняє звикання – про нього не з чуток знають всі кавомани. Але і етанол спричиняє звикання. А значить, банкові коктейлі – це "подвійний удар".

Крім того, у всі без винятку банкові алкогольні коктейлі додають консерванти, барвники, ароматизатори, бензоат натрію і т.д. Всі ці компоненти "б'ють" по печінці і сприяють розвитку захворювань травного тракту, а бензоат натрію вчені вже давно підозрюють в здатності впливати на структуру ДНК і в перспективі призводити до невиліковних хвороб. А ще банкові алкогольні коктейлі містять велику дозу цукру – до 4-5 чайних ложок на одну банку. Вживання такого обсягу глюкози регулярно, в поєднанні з етанолом, кофеїном і "букетом" барвників загрожує ризиками розвитку цукрового діабету другого типу, ожирінням, погіршенням фізичної форми і стану  здоров'я загалом.

Міф №3: алкоголь – не калорійний

Існує популярний міф про те, що алкоголь нібито не калорійний. Багато жінок підраховують всі спожиті калорії, а от випиті калорії не враховують. Між тим алкоголь має дуже високу енергетичну цінність, причому чим міцніший напій, тим більш калорійним він є. Найбільш високий цей показник у горілки.

Остання поживними властивостями не володіє, калорії виробляються  тільки за рахунок спирту, і саме тому від них дуже важко позбутися. Трохи інша  справа з вином. Енергетична  цінність цього напою частково зумовлена вуглеводами, які легко розщеплюються і легко згорають. Тому вино не так згубно позначається на зовнішності. І, тим не менш, будь-який алкоголь дуже калорійний. Це правило не знає винятків, тому перш ніж випити, згадайте не тільки про своє здоров'я, але й про фігуру.

Міф №4: алкоголь добре зігріває під час холодів


Поширена думка, що добре хильнути чарочку з морозу "для зігрівання". Тут все просто – алкоголь розширює поверхневі судини тіла і збільшує їх кровонаповнення, при цьому збільшуючи тепловіддачу. Тому випивши алкоголю на морозі на короткий час ви справді зігрієтесь, але тепловтрати при цьому зростуть. Так людина ризикує непомітно для себе отримати переохолодження, а то і замерзнути на смерть.

Тому під час тривалого перебування на морозі такий спосіб неприйнятний. Прийом алкоголю допустимий, коли людина вже опинилась в теплому приміщенні і планує перебувати в ньому не менше 3-4 годин. В цьому випадку чарочка допоможе швидше позбутися відчуття холоду.

Міф №5: алкоголь допомагає під час застуди


Чи допомагає алкоголь під час застуди? Ні!  В результаті впливу алкоголю на вже запалену слизову горла його набряк збільшиться, і це тільки посилить запалення. Крім того, алкоголь діє як сечогінне і зневоднює організм, а пересушені слизові стають більш сприйнятливими до інфекції. Під час підвищеної температури алкоголь категорично протипоказаний, оскільки за наявності в організмі інфекції більшість органів і так страждають від токсинів, що виробляють шкідливі мікроорганізми.

Але чарка горілки може попередити можливу застуду. Це пояснюється  здатністю алкоголю змінювати кислотно-лужний баланс крові в бік кислотності. У нормальному стані кислотність (рН) плазми крові людини становить 7,37-7,43 рН.

Під час хвороби, фізичних перевантаженнях і впливі  інших несприятливих факторів рівень кислотності крові зміщується в бік закислення. Зокрема, як реакція на запалення будь-якого походження, в тому числі і застудного характеру. Так відбувається тому, що вироблення організмом інтерферону, який може нейтралізувати віруси, прискорюється тільки в кислому середовищі. Крім того, підвищення рН крові сприяє більшій проникності дрібних капілярів і клітинних мембран, що стимулює засвоєння кисню організмом і активізує обмін речовин. Тобто організм починає посилено боротися з хворобою.

А коли ця боротьба завершується, кислотність крові знову приходить в норму. Ось і виходить, що, підкислюючи  кров, чарка горілки за явної загрози злягти із застудою дійсно може бути корисна для профілактики.
Переглядів (465) / Коментарі (1)
Додати свій коментар
  Ваше ім'я
  Місце проживання
  Введіть код
 оновити код
 
 
Увага, коментарі не відповідаючі нашим вимогам будуть видалені.
зачекайте ...